10 jr Festina Lente tuin

Het 10e seizoen van Festina Lente tuin

Jawel u leest het goed, het 10e seizoen Festina Lente tuin gaat van start. Tjonge wat gaat de tijd snel. Officieel zijn we al eerder begonnen met kweken. Dat was zo rond de eeuwwisseling. Via verschillende locaties zijn we uiteindelijk op onze plek in Katwijk terecht gekomen. En daar is de kwekerij uitgegroeid tot Festina Lente tuin met een kwekerij, een pluktuin en een bezoektuin.

In deze nieuwsbrief laten we zien wat er door de jaren is gedaan om te komen tot wat het is. Terugkijkend is het verbazingwekkend wat er allemaal is opgepakt. Een mens vergeet snel……

Zo troffen we het perceel aan in maart 2010.

Het was altijd in gebruik geweest als kwekerij voor snijbloemen. De laatste jaren was het door omstandigheden in verval geraakt. Met de plannen voor de bebouwing van Vliegveld Valkenburg was er in de omgeving de hoop dat er misschien huizen gebouwd konden worden. De gemeente besliste gelukkig anders, het gebied moest (en moet) groen blijven. De koop kon gesloten worden het was een perfecte plek voor Festina Lente tuin.

Dat er veel mogelijkheden waren was wel duidelijk, maar eerst moest er flink opgeruimd worden. De oude kas werd van metershoog onkruid verlost en “bewoonbaar” gemaakt. Gronddoek en paden gaven de eerste structuur. De oude fauteuils waren bij de koop inbegrepen en dienden voorlopig als directie-kantoor en kantine. In september 2010 zaten we er binnen al netjes bij.

In februari 2011 werd de buitenboel opgeschoond. Daar kregen we gelukkig professionele hulp bij. En het resultaat mocht er zijn. De contouren van nu zijn met een beetje fantasie al zichtbaar.

Na het opruimen moest er een nieuwe kas gebouwd worden. Er was een geschikte breedkapkas gevonden in België die daar werd gesloopt en in Katwijk zou worden opgebouwd. De bouwvergunning was aangevraagd, echter er was een obstakel. Het gebied was in WOII onder vuur geweest en het risico op ‘niet ontplofte munitie’ was aanwezig. Er moest onderzoek worden gedaan. In maart 2011 kwamen de specialisten van de onderzoeksdienst het terrein met speciale apparatuur minutieus bekijken, en gelukkig werd er niets gevonden. De bouw kon van start.

De nieuwe kas werd als een bouwpakket afgeleverd en in een paar weken tijd werd van een grote hoop metaal een perfecte breedkapkas neergezet. Werkelijk een stukje vakmanschap.

Tijdens de bouw van de nieuwe kas wordt de kwekerij in gereedheid gebracht. In maart moest de kwekerij open om onze klanten te ontvangen. De verkoop vond plaats in de oude kas. Wonderwel wisten de klanten ons ook in het eerste seizoen te vinden. Dat was best een prestatie, er was namelijk nog geen officiële toegangsweg. Het was echt pionieren.

De nieuwe kas was in april 2011 glasdicht en werd voorzien van een betonvloer. De contouren van de inrichting worden zichtbaar. We maakten kennis met de inventieve manier van werken in de kassenbouw. Op grote hoogte werken doe je gewoon op stelten!

Voorjaar 2011, de kwekerij is open en de voorbereidingen voor de aanleg van de tuin zijn in volle gang. Er is veel grond opgebracht, er is gefreesd en gevlakt. Nu is het tijd voor het aanleggen van de drainage.

In juni 2011 kon de pluktuin voor de eerste keer worden ingeplant. We gebruikten dat jaar voornamelijk eenjarige planten. En in augustus hadden we een overvloedig bloeiende tuin. Eenjarige planten zijn werkelijk ongeëvenaard als het gaat om groeikracht, zelfs wij waren verbaasd over dit geweldige resultaat.

Natuurlijk kwamen we in de loop van dat eerste seizoen voor verrassingen te staan. Een van de vele verassingen was de hoeveelheid water die we te verwerken kregen. Omdat het perceel lager ligt dan de naastliggende percelen, komt het water bij heftige neerslag als een vloedgolf over de kwekerij. Het was pompen of verdrinken. Inmiddels ligt er een stelsel van vele honderden meters afvoerbuis onder de kwekerij om het overtollige water weg te sluizen.

De planten groeien als kool. Ze laten zich van hun beste kant zien.

Het klussen gaat onverminderd door. In de nieuwe kas hebben we inmiddels een keuken, kantoor en toilet. Vooral dat laatste was fijn! Wij kunnen daarover nog wel wat aardige anekdotes vertellen.

In november 2011 konden we het beregeningssysteem in gebruik nemen. Tot die tijd gebeurde het beregenen handmatig via een ingewikkelde manier. Maar met een nieuwe pompinstallatie is beregenen nu een kwestie van een druk op de knop. De voorbereidingen voor de inrichting van de bezoektuin worden getroffen. Ook hier moet beregening komen, dus wordt er gegraven om een leidingstelsel aan te leggen. De plannen voor het volgende jaar zijn al gemaakt, de contouren van de bezoektuin zijn uitgezet. Op naar het tweede seizoen.

In de winter van 2011/2012 zijn er jonge wilgen langs de sloot aangeplant, samen met een takkenril van wilgentakken. Dit leverde een goede barrière met het paardenbedrijf naast ons. Het is een paar keer voorgekomen dat de buurpaarden via de sloot in onze tuin terecht kwamen. En dat was ongemakkelijk.

De nieuwe kas is in gebruik genomen, de planten staan klaar voor de start van het tweede seizoen en er is een mooi gazon aangelegd. Het ziet er allemaal picobello uit!

Inmiddels is het seizoen 2012 van start gegaan. We hebben Rita van der Salm uitgenodigd om een lezing te geven over bollen en een groep nieuwkomers uit Katwijk komt leren zaaien.

In het najaar van 2012 kan de aanplant van de bezoektuin beginnen en dat is natuurlijk een super leuke klus!

We doen er van alles aan om het onze klanten gemakkelijk te maken. De naambordjes voor de planten in de bezoektuin zijn geschreven, en we ontwikkelden het prototype van onze beroemde rollator-planten-wagen.

Ons assortiment schaduwplanten groeit gestaag, en er is onvoldoende ruimte om de schaduwplanten te huisvesten. Daarom wordt er een schaduwkas gebouwd. De planten staan daar naar hun zin en voor onze bezoekers is het nu duidelijk waar de planten voor de zon en de planten voor de schaduw staan. In het najaar van 2013 wordt de voortuin in gebruik genomen en de fietsenstalling geplaatst. En daarmee is het hele perceel op orde.

De bezoektuin groeit als kool. De foto hierboven links is in oktober 2013 en rechts is augustus 2014. Ook wij genieten enorm van de tuin en we leren onze planten nog beter kennen. Elk jaar zijn er wel verrassingen, we hebben een paar borders waar we nieuwe aanwinsten uitproberen en verder zijn de borders oorspronkelijk op kleur ingericht. Het uitgangspunt blijft dat het een tuin is waar mensen kunnen zien hoe de planten uitgroeien. Omdat we de aanplant elk jaar bijwerken is de tuin steeds weer anders. De tuin is in ieder geval het hele seizoen door aantrekkelijk.

In het voorjaar van 2015 kruipt het bloed waar het niet gaan. We maken nog een nieuw stukje tuin op (geleende) grond voor de kwekerij. Het staat er na nog geen 4 maanden al bijzonder fleurig bij!

Geholpen door onze vrijwilligers komen we elk jaar weer een stuk verder. Onvermoeibaar wordt er opgepot, geschoond, onkruid gewied en stekers gestoken. We hebben een superteam! Er zijn vrijwilligers vanaf het prille begin betrokken, anderen blijven korter en worden afgelost door nieuwe enthousiastelingen. We werken altijd met veel plezier samen en we leren van elkaar.

Er staan een paar bijenvolken, van een imker uit Katwijk, bij ons achter in de tuin. De bijen zorgen voor bestuiving en ze produceren heerlijke honing. Bij Festina worden geen pesticiden gebruikt. We kweken natuurvriendelijk.

Inmiddels is de tuin mooi uitgegroeid. We hebben in de loop der jaren flink wat aandacht gekregen in tuinbladen als Groei en Bloei, Seasons , Home & Garden en Landleven. Ook het Engelse Gardens IIlustrated Magazine had een mooi artikel over Festina. Tuinclubs komen op bezoek en tuinvrienden vertellen elkaar over ons en zo krijgen we steeds meer bekendheid.

Het assortiment blijft groeien, er zijn zoveel mooie planten en we kunnen maar moeilijk afstand doen van soorten. Inmiddels beslaat het assortiment meer dan 1500 soorten. We kweken heel veel zelf, maar we kopen ook stekken of planten in bij vertrouwde adressen.

Het wordt gewaardeerd dat we meedenken bij het kiezen van planten. Voor elke plek is er wel een plant te bedenken. We worden regelmatig gevraagd om beplantingsplannen te maken. En dat doen we graag! De bezoektuin is een heel handig hulpmiddel om bekijken welke stijl en welke plant wel of niet aanspreekt.

De drijfveer achter het bedrijf is onze passie voor planten. We delen die passie graag met jullie!

Festina in 10 jaar… zoek de verschillen.

Vanaf zaterdag 14 maart a.s. zijn we weer open.

Graag tot ziens!

Het team van Festina Lente tuin
1e Mientlaan 13
2223 LG Katwijk
Open: do, vr, za van 10.00 tot 17.00 uur
www.festinalentetuin.nl